Dat vrouwen vreselijke wezens zijn in wiens ogen mannen het nooit goed doen, onaardige zeurpieten die klagen over niet goed uitgeknepen vaatdoekjes, slecht ingeruimde afwasmachines, niet goed opgevouwen was, verkeerd aangeklede kinderen en wat al niet meer, daarover gaat het dus in het boek Dutch Women Don’t Get Depressed.

In de krant die wij thuis lezen, stond een tijdje geleden een artikel over dit boek. Of man het ook had gelezen, vroeg ik. Een stukje, want het onderwerp boeide hem niet zo. En herkende je het?, vroeg ik. Nee, zei hij.

Tja, dat moest ik even horen, dat ik níet zo’n nare vrouw ben die de hele dag loopt te zaniken.

Morgen is oudste dochter jarig.

Of man vandaag een doos Merci wilde kopen in de supermarkt, vroeg ik vanochtend, vlak voordat ik naar mijn werk ging. Niet de doos puur, niet de doos melk, maar de ‘assorted’. Tractatie voor de juffen, zei ik. Ben ik vergeten.

Vanavond kruisten we elkaar in de tuin. Ik kwam thuis, hij ging tennissen.

Een doos Merci was niet te vinden. In de koelkast staat wel een armoedig plasticachtig zakje met wit uitgeslagen chocolaatjes erin. Seizoensmix.

‘Heb je de doos Merci nog gekocht?’, vroeg ik toen hij thuiskwam.

Nee, die was hij vergeten. Maar hij had wel ándere chocolaatjes gekocht.

Dat je je daar toch niet mee op school kan vertonen, wilde ik zeggen. Dat je die je ergste vijand nog niet voorschotelt. Dat ze vermoedelijk in de vorige eeuw zijn gemaakt. Dat ze er vreselijk onsmakelijk uitzien. Dat ik toch om een doos Merci had gevraagd? Dat ik die nu niet meer zelf kan gaan kopen, want hij was zo laat terug dat zelfs de winkels die heel lang openblijven nu al dicht zijn.

Maar dat zei ik allemaal niet. Natuurlijk niet. Ik zanik niet. Waarom zou ik? Die wit uitgeslagen chocolaatjes lijken me hártstikke lekker.

Average Rating: 5 out of 5 based on 288 user reviews.

4 Reacties op “”

 1. Ernie Says:

  Oeh, ik zou in zo’n geval zooo in tweestrijd staan…
  Ook ik wil niet zeuren, probeer dat ook niet te doen, maar wat zou ik stiekem graag de volgende ochtend om 8 uur bij de supermarkt staan om die doos te halen…. Gefeliciteerd met je grote dochter!!

 2. marion Says:

  wat zijn de juffen blij dat ze eindelijk eens wat anders krijgen dan een merci.

 3. Janet Says:

  Haha, en ik maar denken dat ik altijd best origineel ben.
  Gat in de markt: de cursus do”s en don”ts op school van ervaren moeders voor nieuwe moeders…

 4. Bianca Says:

  Haha, ik had dus wel een tractatie voor eigen juf. Blijkt zoon bij alle klassen langs te moeten, daar had ik even niet op gerekend. Dus inderdaad voor het tracteren nog even naar de supermarkt om Merci te halen, maar dat hadden ze niet. Het is een doos met Celebrations chocolaatjes geworden.

Laat een reactie achter