Die mevrouw uit Zoetermeer, die honderd keer door Bokito is gebeten (‘zo knap’, zei een collega, ‘dat die aap haar precies honderd keer beet’), die mevrouw is helemaal niet zo vreemd, ze is eigenlijk best normaal, is de conclusie na het lezen van een artikel in Trouw. Vrijwel dagelijks komt er bijvoorbeeld ook een vast groepje vrouwen naar Artis om daar naar de gorilla’s te kijken.

Ene Stine Jensen, filosoof en literatuurwetenschapper, gepromoveerd op de relatie tussen apen en vrouwen, vertelt dat vrouwen zich gauw met apen vereenzelvigen, in de dierentuin dan, omdat ze het gevoel van gevangenschap herkennen. , , Vrouwen kunnen zich veel beter dan mannen inleven in die opgesloten aap. Ze reflecteren hun leven dan ook eerder op zo’n gorilla, de emancipatie van de vrouw hierbij in ons achterhoofd houdend.”

Tegelijkertijd spreken gorilla’s volgens de onderzoekster zeer tot de verbeelding omdat ze groot en gespierd zijn en domineren over een harem van onderdrukte vrouwtjesgorilla’s. , , Die brede schouders, grote handen en oerdriften trekken sommige vrouwen aan. Voor een vrouw staat de gorilla voor daadkracht, dominantie en viriliteit.”

Ineens kreeg ik een bijna onweerstaanbare drang om een gorilla te gaan zien. Ik had mijn jas al aan, mijn autosleutels in de aanslag, toen ik de laatste regels las.

, , Al weten veel ‘verliefde’ vrouwen niet dat de gorilla het kleinste geslachtsdeel van alle apen heeft.”

Dan ben je mooi in de aap gelogeerd, als verliefde vrouw met een gevoel van gevangenschap.

Average Rating: 4.4 out of 5 based on 295 user reviews.

Laat een reactie achter