Mijn moeder is een topschoonmaakster. Ze werkt als een razende en je kunt bij haar in huis van de grond eten. Altijd. Het zit in de genen, want mijn oma was ook zo, totdat ze dement werd.

Het is alleen een beetje jammer dat er ergens iets mis is gegaan met die genen.

Ik hou erg van schoon, maar weet niet zo goed hoe je moet schoonmaken. Ik kan het helemaal niet. Het duurt ook allemaal zo lang.

Knopen aanzetten, kan ik ook niet. Schoenen poetsen, geen idee. Na een half uur hannessen met een overhemd achter de strijkplank ziet het er nog steeds niet echt gladgestreken uit. En waarom blijft het zelfgemaakte deeg altijd aan de deegroller plakken?

Mijn moeder heeft het me uitgelegd. Zij moest thuis altijd zo veel doen, dat ze dacht: zo wil ik absoluut niet dat het bij mijn kinderen gaat. Dus hoefden wij alleen maar af te drogen, en onze eigen kamer op te ruimen, wat al een hele opgave was.

Hadden we maar een half jaar verplicht naar de huishoudschool gemoeten, om andijvie te leren koken en sokken te leren stoppen en linnen broeken te leren strijken.

Maar nee, die kans heeft de emancipatie ons ontnomen.

Nu tobben wij voort.

Gelukkig zijn er werksters. Gelukkig is er het grote Hoemoetikschoonmakenboek van de Margriet. Ik lees er wel eens in. Gelukkig strijkt mijn moeder als ze hier is, ook al heb ik haar dat officieel verboden.

Ik ben veertig-plus, en ik ben net een klein kind.

Average Rating: 4.4 out of 5 based on 298 user reviews.

3 Reacties op “”

  1. elizabeth Says:

    Volgens mensen die het kunnen weten, is het bij je ouders zo schoon omdat je pa het huishoudelijk werk doet en weet je,schoenen die gepoetst zijn zien er na een dag dragen weer hetzelfde uit, zo is het ook met gestreken overhemden. Jij hebt vast kwaliteiten waar anderen weer jaloers op zijn!

  2. Wim Says:

    Jij was heel goed met gym, daar bakte je moeder (zefs met een deegrol) helemaal niets van

  3. El uit Al. Says:

    Goed met gym????? Over hekjes springen ging al heel moeizaam als ik me goed herinner…Maar goed, de kunst is om het voor het oog heel schoon te laten lijken, met de franse slag dus. Daar was jij wel heel goed in….in Frans dus! Ik niet zo, maar wel in die slag.

Laat een reactie achter