Psychologie zit overal in, zeg ik wel eens wijsgerig. In de opvoeding, op je werk, in je relatie, in de omgang met je familie, je vrienden, de buren. En in voetbal natuurlijk. Ooit was ik op bezoek bij Foppe de Haan, ik zal eens even met wat beroemdheden strooien hier, u weet wel, de Foppe die zaterdag Europees kampioen werd, en die had echt een hele boekenkast vol psychologieboeken staan. Toen dacht ik al, met mijn boerenverstand, de man is goe-oe-oed, die heeft door dat je het met een beetje verstand van voetbal alleen niet redt. En geef me eens ongelijk!

Psychologie zit overal in, maar nu is het ineens ook overal. Nou ja, in de tijdschriftenschappen dan, let maar eens op. En in al die bladen en ook in andere bladen kom je allerlei tips tegen voor een beter leven, psychologisch gezien. Altijd ruzie met je baas? Dat komt omdat je je zo arrogant opstelt. Problemen met eten? Dat komt omdat je moeder ze ook had. Altijd ruzie met je man over dat hij te veel weg is? Dat komt omdat je bang bent dat hij voor altijd weg gaat.

Gelukkig staan er ook altijd rijtjes tips over hoe het allemaal beter kan. Over hoe jij het beter kunt doen. Niet meer denken dat je beter bent dan je baas, he! Eten is geen bedreiging maar een genot! Je hoeft niet bang te zijn dat je man weggaat, als er al iemand weggaat, dan ben jij het!

Van die dingen. Zo ongeveer.

Het zijn allemaal stapjes op de weg naar perfecte mensen. Voor het perfecte uiterlijk hebben we de botox, de laserapparaten en de liftende doktoren. Voor het perfecte innerlijk hebben we de psychologiebladen, de coaches en de zelfhulpboeken.

En als we ons dan allemaal perfect in ons perfecte vel voelen zitten, met onze perfecte partner, onze perfecte kinderen en perfecte vriendschappen – o jee, wat dan?

Dan hebben we niks meer om over te tobben, dan is er niks meer om urenlang over te praten. Dan is er alleen nog maar het perfecte grote zwarte gat.

Lang leve de imperfectie.

Average Rating: 4.6 out of 5 based on 179 user reviews.

2 Reacties op “”

  1. Ernie Says:

    Yep, heb je eigenlijk helemaal gelijk in! Maarre…. die vetkwabben op mijn heupen hè…die had ik toch echt lieven niet… 😉

  2. Janet Says:

    Daar had jij toch Sonja voor, je coach, zelfhulpboek en liftende dokter in-één?

Laat een reactie achter