Het gaat veel over het onderwijs, vandaag. Aan de lunchtafel in het bedrijfsrestaurant, vanavond op televisie. Een terugkerend thema is de lage status van het vak van leraar of onderwijzer. Daarover wordt vandaag niet bepaald voor het eerst iets gezegd.
Maar door wie eigenlijk?
Als iemand tegen mij vertelt dat hij leerkracht is op een basisschool of op een school voor voortgezet onderwijs of bij een andere onderwijsinstelling dan denk ik helemaal niet: o, dat is iemand met een baan van niks, die eigenlijk niets kan. In onze omgeving werkt een aantal mensen in het onderwijs, en onbenullen zitten er niet bij. Sterker nog: het zijn verstandige mensen, ik hecht veel waarde aan hun mening.
Maar wie denkt dan wel dat het vak een lage status heeft?
Praten ze het zichzelf en elkaar misschien aan?
En heeft dat allemaal te maken met het bescheiden salaris, in combinatie met het zware en vaak ook niet zo dankbare werk?

Huppetee, gooi er nog maar een schepje bovenop. Ik vertrouw onze kinderen graag toe aan deskundige en tevreden leerkrachten, met een behoorlijke dosis zelfvertrouwen.

Average Rating: 4.9 out of 5 based on 254 user reviews.

2 Reacties op “”

 1. Silvia Says:

  Hier een 5 jarige die helemaal op kijkt tegen zijn (2 zeer lieve) juffen.
  Als papa of mama iets zegen kunnen ze inpakken als de juf wat anders heeft gezegd…………

  Als dochter van 3 bij het wegbrengen van grote broer even op de stoel van de juf heeft mogen zitten…….is haar ooguitdrukking onbetaalbaar….

 2. wendy Says:

  Wie denkt dat dit werk een lage status heeft?

  Laat me eens raden: Mensen die zelf een ander vak beoefenen… mensen die veel meer verdienen dan de leraren… mensen die negatieve berichten over het niveau van pabostudenten horen… en last but not least: ik denk ook de leraren zelf.

  Leraar zijn is over het algemeen een vak met missie, van gedreven mensen. Mensen die heel ver gaan om ‘hun’ kinderen te helpen zich te ontwikkelen. Misschien is het te vergelijken met werken in de zorg: je moet wel gek zijn wil je de verpleging of verzorging ingaan!! Voor dat salaris?!? Dat zware werk op die onmogelijke uren?!?
  Ja inderdaad, je moet wel gek zijn. Of heel gedreven natuurlijk…

Laat een reactie achter