Van negen tot half zes, inclusief lunch en diner. Dan een showerbreak. Dan het avondprogramma van zeven tot negen.

Dat doe je toch niet, je kinderen de hele dag in een kinderclub stallen, en zelf lekker je eigen ding doen in de vakantie.

Fransen doen dat wel, die zijn het zo ook al gewend. Kinderen zitten lang op een Franse school, en ze eten er warm. Voor hen is een miniclub met een dag- en avondprogramma vermoedelijk heel gewoon.

Op ‘onze’ basisschool is er geen continue rooster. Kinderen kunnen overblijven, of niet. Overblijven is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Ik zag de kinderen daar, ik geloof niet dat ze iets tekortkwamen. Ze hadden het leuk, ze waren blij, en enthousiast. En ik zag de leiders daar, en ik zag ze met vervelende kinderen omgaan op een manier die me goed leek.

Mijn kinderen gingen er van tien tot twaalf naar toe. Zwemmen, knutselen, en naar de circusschool. En als ik de kinderen ophaalde dan zeiden ze dat het super-superleuk was. En toch bekroop me soms een schuldgevoel.

En als ze niet hadden gezegd dat ze het leuk vonden? Dan had ik ze misschien ook wel moeten brengen. We waren 24/7 met z’n drietjes, het was ook wel eens lekker om even mijn ding te doen, om even geen vragen te beantwoorden, en het was daarna weer fijn om samen te zijn.

Fransen zijn misschien wat al te gemakkelijk in dit soort zaken, bedacht ik me. Maar misschien zijn wij er weleens te moeilijk in.

Average Rating: 4.5 out of 5 based on 282 user reviews.

1 Reactie op “”

  1. Simone Says:

    Die laatste zin is volgens mij waar.

    Wij zijn onverwachts pas zondagavond laat thuisgekomen van vakantie, dus daarom maandagochtend de kinderopvang afgebeld.
    Het leek me voor de kinderen wel fijn als ook zij een extra dagje thuis zouden hebben om te aclimatiseren.
    Bóós dat ze waren joh!

Laat een reactie achter