Dieren

Het is best lastig, als je niet zo van dieren houdt.

Omdat andere mensen het zo vervelend vinden.

Die zeggen dan bijvoorbeeld: wie niet van dieren houdt, houdt ook niet van mensen.

Dat is niet zo leuk om te horen, nee.

Maar de vraag is natuurlijk, waaróm vinden mensen het vervelend als iemand niet van dieren houdt. Voor zichzelf hoeven ze het niet erg te vinden, er zijn dierenliefhebbers genoeg. Voor mij hoeven ze het ook niet vervelend te vinden, want ik vind het niet erg. En voor de dieren hoeven ze het ook niet erg te vinden, die missen aan mij niet zoveel.  Voor de kinderen vinden mensen het vaak ook erg. Dan zeggen ze bijvoorbeeld dat ik met ze naar de kinderboerderij moet, of naar de boerderij, of naar de geitenboerderij. Omdat dat zo goed is voor mijn kinderen. Of, zoals een oude dame mij behoorlijk streng toevoegde: je moet je kinderen liefde bijbrengen voor alles wat groeit en bloeit.

Soms denk ik zelf ook dat hier sprake is van een groot opvoedkundig hiaat.

Maar.

Jongste dochter (5) ging met de klas naar de kinderboerderij.

Ze heeft heel lang een kuikentje vastgehouden.

En nu wil ze een meisje van de kinderboerderij worden.

Volgende week heeft ze een partijtje van een jongetje uit haar klas, en ze gaan naar een echte boerderij.

Ik vrees het ergste.

7 Reacties op “Dieren”

 1. Bianca Says:

  Wees blij dat je mijn kinderen dan niet hebt. Die hebben afgelopen week dagenlang in de sloot vertoeft om kikkerdril en kikkers te vangen. En natuurlijk komt dat allemaal mee naar huis! Nadat we een bak met kikkerdril in de keuken hebben gezet, heb ik ze gelukkig wel kunnen overtuigen om de overige twee emmers en 10 kikkers weer terug te gooien in de sloot. Maar als je nog een beetje kikkerdril wilt…

 2. Janet Says:

  Dat zou ik nou weer helemaal niet erg vinden, echt niet

 3. wendy Says:

  Ja vreemd is het, die drang tot “bekering” van dierenliefhebbers. Nu hoef ik met een huis vol dieren niet meer bekeerd te worden, maar ik kan me heel erg voorstellen dat je je daar ongemakkelijk bij voelt.

  Zelf ben ik dus een beetje bang voor paarden. Mijn grote angst is dat ik een paardenliefhebbend kind blijk te hebben en dan mee moet naar zo’n manege en zo’n paard moet gaan vasthouden of zo. Maar ja, een paard is een edel dier he, en bovendien van oudsher aan mensen verbonden en nuttig en zo. Dus dat is toch heel anders dan dat je tegen mensen zegt dat je bang bent voor spinnen houdt (daar oogst ik weer zeer veel begrip voor…)

 4. Janet Says:

  Ja van paarden moet je nu eenmaal houden…
  Ook vreemd: als je bang bent voor poezen denken mensen meteen ook dat je bang bent voor spinnen (nee) en voor bloed (hoezo??????), Als iemand hoogtevrees heeft, denk ik toch ook niet meteen dat -ie ook pleinvrees heeft en angst voor spreken in het openbaar?

 5. Simone Says:

  Hear hear!
  “ach dat is toch lief, zo’n poes” (nou ik vind hem gewoon heel akelig met die enge ogen)
  “hij doet niks hoor” (dat zeggen ze allemaal)
  Gelukkig is mijn man zwaar allergisch voor huisdieren. Als ik geen zin heb om uit te leggen waarom wij geen huisdieren hebben, verschuil ik me lekker achter zijn allergie!

 6. Silvia Says:

  Wees getroost werkende moeder, ook hier een dierloos huis. Ach hubbie had best een dier gewild en de kinderen ook wel. Ik dus absoluut niet! Moet er niet aan denken om een dier in huis te hebben. Vind het bij anderen grappig zolang ik maar niet teveel met de dieren hoef te doen als ik kom.

  Kinderen liefde bijbrengen voor alles wat leeft en bloeit kan ook op een andere manier, hoef je niet per se dieren voor in je huis toe te laten.

 7. wendy Says:

  Inderdaad Silvia, je kunt ook veel bezoekjes afleggen aan dierrijke woningen van vrienden 😉

Laat een reactie achter