Dat er binnen de lijnen 22 mannen lopen dat kan ik nog wel begrijpen, het is natuurlijk mannenvoetbal. Maar dat de vrouwen verder alleen maar een rol spelen op de tribune, of naast hun man op de bank, dat is toch wel het ultieme teken van de onvoltooide emancipatie.

Voetbal is een mannending en dat willen mannen graag zo houden. Dat begrijp ik wel, want ze hebben al zo veel vrouwen toe moeten laten in hun mannendingen.

Maar onzin is het natuurlijk wel.

In Amerika is voetbal een vrouwensport, het is in de ogen van mannen een watjessport vergeleken bij bijvoorbeeld American Football en ijshockey.

Het is bovendien belachelijk om te veronderstellen dat vrouwen minder ‘verstand’ hebben van voetbal. Je kent de regels, je ziet wat je ziet en op basis daarvan kan iedereen met hersens zijn of haar eigen oordeel vormen. Inzicht komen vrouwen ook niet tekort, de stelling dat vrouwen slechter zijn in wiskunde of schaken is allang achterhaald.

Het enige wat eigenlijk overblijft is dat mannen het leuk vinden om grapjes te maken over vrouwen en hun gebrek aan voetbalkennis. Ze vinden het leuk om tijdens de wedstrijd te zeggen: , , Ik leg je de buitenspelregel straks wel even uit.” Of om voor de wedstrijd te zeggen: , , Het enige wat mijn vriendin zometeen mag doen is bier voor me halen.”

Het zou voor de sfeer en onderlinge relaties in de elftallen helemaal niet gek zijn om een vrouw in de begeleiding te hebben. We weten allang dat gemeenschappen, organisaties, bedrijven,  groepen en teams beter gedeien als er een goede mix is van mannen en vrouwen.

Het zou voor de praatprogramma´s op televisie ook een verademing zijn als er af en toe een vrouw aan tafel zou zitten. En dan niet een type als Yvon Jaspers, die met een onschuldig lief vrouwtjesgezicht iets gaat zeggen over de voetbalbroekjes die de voetballers dragen.

Maar ze durven niet, de programmamakers, of ze willen niet, want voetbal is nu eenmaal van hen en dat willen ze graag zo houden. Wat hebben ze anders nog?

Average Rating: 4.8 out of 5 based on 269 user reviews.

1 Reactie op “”

  1. marion Says:

    Laat ze maar lekker met dat voetbal, ik hoef ook geen mannen in mijn vrouwenleesclub. En ik vraag me af of elftallen een vrouw in de begeleiding beter zou maken, het is toch meer met zijn allen achter de prooi aan.

Laat een reactie achter