Opvoedingskramp. Hyperouders. Overbescherming. Onzelfstandige watjes.

Ja, beste mensen, opvoeden valt niet mee, daar helpt geen centrumpje lief aan.

Steeds meer ouders maken zich zorgen over de ontwikkeling en het gedrag van hun kind. Driekwart doet dat, zo blijkt uit onderzoek van het maandblad J/M. Veel meer dan drie jaar geleden, toen de helft van de ouders zich zorgen maakte. Een derde van de ouders denkt wel eens dat ze tekortschieten. En dat leidt dus tot opvoedingskramp bij hyperouders die hun kinderen te veel beschermen waardoor het onzelfstandige watjes worden.

Opvoeden is een veel te ingewikkeld proces aan het worden en daarom stel ik voor dat we teruggaan naar de basis:

1. Rust, reinheid en regelmaat.

2. Afspraak is afspraak, nee is nee, regels zijn regels.

3. Loslaten waar het kan, vasthouden als het nodig is.

4. Blij zijn met je kind, dat bijzonder is en uniek, en dat mag zijn en worden wie hij of zij is.

5. Kinderen hoeven niet perfect te zijn, en ouders ook niet. Veel problemen kun je trouwens met een ‘goede’ opvoeding niet eens voorkomen. Of je kind goed terechtkomt heeft immers ook te maken met andere factoren, zoals karakter, gebeurtenissen, vrienden – en geluk.

Average Rating: 4.5 out of 5 based on 278 user reviews.

4 Reacties op “”

 1. Natasja van der Loo- Hamstra Says:

  Heerlijk, back to basics! Hier in huis werkt het in ieder geval. En, dat ik sinds twee jaar vol voor mijn eigenonderneming ga ook trouwens. Lang leve de blije moeders! Ha, ha, wat overigens net betekent dat alles hier altijd op rolletjes loopt hoor.
  Ik ben trainer/ coach en in het coachen richt ik mij voornamelijk op vrouwen die kinderen en carriere combineren en steeds weer zijn het ons perfectionisme, verwachtingspatronen en loslaten de grote thema’s. Het goede nieuws is: je kunt er anders mee om leren gaan. Loslaten is te leren, en concequent zijn ook. Het geeft je kind zelfvertrouwen, veiligheid en structuur en jezelf zoveel ruimte!
  Kinderen kan en mag je niet vormen tot wezens zoals jij ze graag ziet. Wel kan je ze een veilige basis meegeven. Wat daarbij helpt, is in ieder geval goed voor jezelf zorgen! En, bovenstaande regels 1 t/m 5 helpen je kind en jezelf. Tip: het boek: ‘luie ouders hebben gelijk’ (beetje relativeringsvermogen is op zijn plaats;-) van Tom Hodgekinson.

  Veel opvoed- leef en werkplezier!
  Hartelijke groet,
  Natasja van der Loo- Hamstra

 2. R Says:

  Wat zou de wereld er anders uit zien als alle ouders jouw 5 tips zouden opvolgen en volhouden !
  (Tip 3 vind ik overigens een hele mooie voor alle relaties)

 3. marion Says:

  De Volkskrant meldde ook dat bijna 50% een badthermometer gebruikt. Onvoorstelbaar. En iets anders – dat opvoedingskramp een hoogopgeleidenprobleem is.

 4. medical hcg drops Says:

  medical hcg drops…

  De werkende moeder! » Blog Archive » Hyperouders…

Laat een reactie achter