Kerst

In het park in de buurt van ons huis raakte de hond van mijn broer in gevecht met een andere hond. Heldhaftig sprong mijn broer ertussen om zijn hond te redden.
Dat lukte, alleen was hij wel in zijn hand gebeten.
Het komt wel goed, zei mijn vader, die een beetje verstand heeft van wonden aan handen.
Thuisgekomen gingen we het kerstdiner bereiden.
Onze oven sloeg compleet op hol.
Hij stopte niet, hij ging niet op een andere stand, hij ging gewoon helemaal zijn eigen gang. Urenlang.
Mijn moeder, mijn schoonzus en ik probeerden te redden wat er te redden viel, maar we bleven bezig met die op hol geslagen oven en met plan B en C. De helft van de tijd zaten onze mannen samen te eten. Wat ze geloof ik niet erg vonden.
Na het kerstdiner of wat daar voor moest doorgaan viel er een kaars om en toen stond ineens de televisie in brand.

Gedenkwaardiger konden wij een kerst niet maken, zelfs niet toen een paar jaar later mijn moeder na het dessert even naar buiten ging en uitgleed over een stoepje en hevig bloedend binnen werd gelaten nadat ze een kwartier lang op het raam had getikt omdat de bel het ineens niet meer deed. Of zoiets.
De volgende dag vond mijn broer haar bril een kilometer bij zijn huis vandaan. Dat u niet denkt dat ze zacht was gevallen.

Nou ja, je hebt ook families waar slaande ruzie uitbreekt.
Of mensen die alleen zijn.

Dus ik mag niet klagen.

Anders zou ik ook nog gaan vertellen dat de dagen voor kerst ook bepaald niet meevallen. Want ik heb een hekel aan de winter en aan koude en aan donkere dagen en aan kerstbomen en kerstliedjes op de radio en kerstliedjes in de winkels en aan kerstfilms op tv en vooral ook aan kerstkransen aan de deuren. En ik hou ook helemaal niet van het gedoe vooraf van wie wanneer waar wat viert en wat je dan moet eten.

Van dat eten hou ik dan weer wel.
En van de kerstdagen zelf gelukkig ook.

Fijne dagen!

Laat een reactie achter