De ouders van de zusjes Polgar begonnen met hun gedegen schaakopvoeding toen de kinderen nog in de wieg lagen. In de volle overtuiging dat ze ooit tot de wereldtop zouden behoren.

Dat kon natuurlijk niet gebeuren maar het gebeurde dus.

Het was vast niet gebeurd als de oude Polgar het adagium van nu had aangehangen: Als de kinderen het maar leuk hebben.

Bekentenis.
Ik vind het altijd stom dat ouders met hun kind gaan oefenen voor de cito-toets. Dan komt je kind misschien terecht op een school die te hoog gegrepen is.

In China denken ze daar heel anders over. Daar is de opvoeding vooral gericht op winnen, het hoogst mogelijke halen, en daar alles voor over hebben en doen.

De Chinees-Amerikaanse Amy Chua schreef een boek over hoe zij in de Verenigde Staten probeert haar kinderen volgens de Chinese wijze op te voeden. Haar dochters moeten drie uur per dag piano en viool spelen, om maar wat te noemen. Voor spelen met vriendinnetjes is ‘het leven te kort’.

Haar boek Strijdlied van de Tijgermoeder staat hoog op de bestsellerlijst van de New York Times, en de schrijfster is in een klap beroemd geworden in de VS, door de vele discussies die het boek oproept. Tijgermoederen is zelfs een werkwoord aan het worden.

Dat schept natuurlijk een band met dewerkendemoederen en het is vast daarom dat ik van UItgeverij Nieuw Amsterdam drie exemplaren mag verloten onder de lezers die mailen naar dewerkendemoeder@gmail.com.

Overigens is de schrijfster erachter gekomen dat de Chinese methode van opvoeden niet alleen maar goed is en de westerse methode niet alleen maar slecht.

En ik denk zomaar ineens dat het helemaal niet zo gek is ouders met hun kinderen oefenen voor de Citotoets. Waarom zou je niet gaan voor het hoogst haalbare?

Bekentenis (2).
Ik had eigenlijk best willen weten of mijn oudste dochter net zo goed zou kunnen schaken als Judith Polgar.
image0011

Average Rating: 4.4 out of 5 based on 225 user reviews.

4 Reacties op “”

 1. claudia Says:

  de kunst van een goede moeder zijn is het je kind zelf laten ondervinden wat hij/zij leuk vindt.
  misschien vindt mijn dochter schaken best leuk…puntje is wel dat ik het haar niet kan leren…

 2. Zsofie Logemann Says:

  Beste Tijgermoeder,

  Heb je het boek over de jeugd van de Polgar-zussen gelezen? Volgens mij niet. Ik ken hun persoonlijk en ze hebben een geweldig jeugd hebben gehad, niets tegen hun zin. Ze zijn zelfverzekerde, gelukkige en succesvolle volwassenen.

  Groeten,

  Soof

 3. Boeit niemand . Gr.... Says:

  Heej Soof, je moet niet gaan liegen -.-
  Want ik ken namelijk wel chinese kinderen, die hun leven haten. En die hun ouders niet leuk vinden. waardoor ze drugs gaan begruiken of zelfs dreigen met zelfmoord!!!

  dus ga mij neit vertekkeb dat je ze kent, -.-

  Allright ?
  See u Later…

 4. Wendy Says:

  Ah ja, die tijgermoeders. Die zijn ineens erg hip geloof ik. Nee, ik ben geen tijgermoeder en ik hoef er ook geen te worden. Dus hopelijk maak je drie andere lezers gelukkig met het boek!

  Ik geloof dat ik meer het type schildpadmoeder ben (niet zo snel, maar wel heel erg taai).

Laat een reactie achter