Kan ik dat boek van Connie Palmen van je lenen, vraagt een vriendin. Verbaasd kijk ik haar aan. , , Ik wist zeker dat jij het meteen zou kopen”, zegt ze.
En gelijk had ze, moet ik bekennen.

Niet dat ik zo’n enorme fan ben van Connie, integendeel zelfs.
Maar toen jaren geleden haar boek I.M. op grote stapels in de boekhandels lag, kocht ik het ook meteen. Om vervolgens dagen-, nee wekenlang te fulmineren over de inhoud.
Dat Ischa Meijer en Connie Palmen tegelijkertijd in hun broek poepten van verliefdheid, dat kan toch niet.
En dat het boek helemaal niet over Ischa Meijer gaat, maar over haar, dat kan toch ook niet. En waarom moet ik steeds maar lezen hoe intelligent ze is en zo. En dat ik niet eens ontroerd raakte, terwijl het boek toch gaat over de dood van een grote liefde.

Maar haar tweede boek (Logboek van een onbarmhartig jaar) over de dood van een grote liefde (Hans van Mierlo) – moest ik toch ook weer hebben. En wel meteen.
En ik had het ook zo uit.
Want je legt het niet weg, omdat het je verveelt. Maar het is moeilijk te bedenken waarom je het achter elkaar uit leest.
Het is heel zwaarmoedig, omdat er veel mensen in doodgaan en ziek zijn.
En het is vooral ook weer een boek over Connie Palmen, die in het jaar na de dood van Hans van Mierlo alleen nog maar grenzeloos kan drinken, roken, treuren en verlangen naar haar prachtige man. En daar schrijft ze nogal schaamteloos over. Bijvoorbeeld dat ze op een crematie zich bijvoorbeeld behoorlijk misdroeg omdat ze te veel had gedronken.

Je wilt het niet weten en toch wil je het weten, zo gaat dat een beetje met haar boeken.
En vooral hoop je zelf nooit zo te worden of te zijn.

Average Rating: 4.5 out of 5 based on 296 user reviews.

3 Reacties op “”

 1. Sandra Says:

  He-le-maal mee eens, vreselijk overrated, al had het laatste boek slechte recensies. Heb alleen de wetten gelezen, nou, dat is meer dan genoeg Connie Palmen. Met dat overdreven haar.

 2. Irene Says:

  Misschien Tonio van A.F.Th. van der Heijden ook eens lezen. Wat een verschil!

 3. R Says:

  Heb je de supergrappige tweet van Sylvia Witteman gelezen ?
  “Als ik een man was zou ik niet met Connie Palmen durven trouwen. Voor je het weet lig je,dood en wel,met je lul bij de Ako “

Laat een reactie achter