Zes paarden op het opstuivende zand, dat een prachtige gele gloed heeft. Een paard steigert. Aan de gezichten van de ruiters zie je dat ze bezig zijn met een belangrijke taak. Ze dragen indrukwekkende legervesten.

Cavalerie ere-escorte oefent op het strand, staat er boven de foto op de voorpagina. Zo wordt nieuws een jaarlijks terugkerend fenomeen, dat lang van tevoren vaststaat, dat niemand meer verrast. Het is geen nieuws, het is een ritueel.

Net als de gouden koets, het geheimzinnige koffertje van de minister van financien, ha ha, de hoeden van de kamerleden, de studentenweerbaarheden die met hun geweren langs de route staan, het zwaaiende volk, het klagende volk, de nieuwe koning die zelf niets mag zeggen maar wel de troonrede van het kabinet zo netjes mogelijk mag voorlezen. Leve de koning, hoera, hoera, hoera.

In 2010 gooide een man een waxinelichthouder naar de gouden koets, omdat hij tegen de monarchie is. Hij kreeg uiteindelijk een celstraf van 5 maanden, maar toen zat hij al 22 maanden vast. Vandaag zit hij in een cel in Duitsland, vanwege een onderzoek naar stalking. Om die reden zat hij in een Nederlandse gevangenis tijdens de inhuldiging. Toen Beatrix in mei een museum in Winterswijk opende, had hij een gebiedsverbod.

Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren, maar het ene leven is meer waard dan het andere.

De wereld is een poppenkast.
Vandaag spelen we prinsjesdag.

Average Rating: 4.4 out of 5 based on 156 user reviews.

1 Reactie op “”

  1. wendy Says:

    Zeker weten WM! Volgens mij zijn er een hoop mensen op de wereld die reuze blij zouden zijn als ze “alleen maar” vanuit een veilig blikken voertuig met een waxinelichtjeshouder zouden worden bekogeld.

Laat een reactie achter