Vijf sterren in NRC en in de Volkskrant.
La Grande Bellezza leek mij een mooie film.
Ik verheugde me er op.

De film was aangekondigd als een komische film. Daar maakte ik me wel een beetje zorgen over. Mijn humor is niet de humor van velen. Meestal ben ik de enige die om mijn eigen grapjes lacht.

Gedurende 142 lange minuten vroeg ik me af waar de film over ging, waar het mooie ‘m in zat, wat ik allemaal niet begreep, wat de symboliek was van lange wandelingen, van veel sigaretten, van een giraffe die er ineens is en ook weer kan verdwijnen, van een 104 jaar oude zuster die op je kamer op de grond blijkt te slapen, van naakt zwemmen, dat vooral, wat is de symboliek van naakt zwemmen?

Mooie beelden van Rome waren het, dat wel, maar ik was niet gekomen voor een beeldverslag over Rome, ik was gekomen voor een vijfsterrenfilm, zoals je ook wel eens naar een sterrenrestaurant gaat.

Maar misschien zat de hele zaal wel in een sterrenrestaurant, en was ik de enige die niet in een sterrenrestaurant zat.

Thuis bleef ik nog even zoeken naar de zin van La Grande Bellezza, of misschien wel naar de diepere zin.
Een beeldschone leegte, schreef iemand.
Dat moet het zijn geweest, dacht ik.
En wat jammer dat ik zelf niet meer in leegte zie dan de leegte.

Average Rating: 4.8 out of 5 based on 186 user reviews.

3 Reacties op “”

 1. Paul Says:

  Wij zaten al te aarzelen, maar na deze messcherpe recensie weten wij genoeg…

 2. Janet Says:

  Weten jullie het zeker?
  ,,Flarden pure schoonheid, die van La grande bellezza een niet alleen overdadige, maar ook overrompelende ervaring maken.” (volkskrant)
  ‘Hij toont de schoonheid van het verval in adembenemend gefotografeerde shots, surrealistische droomscènes, schitterende satire (de botox-dokter, de culinaire kardinaal) en vloeiende montage. Het is verbluffend, een betere film zal er dit jaar niet verschijnen.’ (moviescene)

 3. Paul Says:

  Wij houden best van mooie plaatjes, maar als dat het enige is gaan we liever naar een fototentoonstelling. En onze humor is meer die van de gebroeders Coen, ik krijg de indruk dat deze film op een wat ander spoor zit.

Laat een reactie achter