Andrew Solomon interviewde ruim driehonderd ouders van kinderen met een ernstige afwijking, en schreef daar een boek over, ‘Ver van de boom’.
De Volkskrant sprak met de Amerikaanse schrijver, die onder meer logeerde bij de ouders van Dylan Klebold, een van de twee leerlingen van Columbine High School, die samen twaalf scholieren en een docent dood schoten.
, , Helaas is eerzaam ouderschap geen garantie voor deugdzame kinderen”, zegt Solomon.
De verwachting dat hij na het gesprek meer zou begrijpen van de onbegrijpelijke daad van de zoon kwam niet uit. De ouders vond hij ‘prettig en intelligent’, hun zoon was ook ‘lovable and loved’, het was een van de gezinnnen waar hij ‘graag’ deel van uit zou willen maken. De buitenwereld houdt de ouders verantwoordelijk, stelt hij. , , Maar met het verhaal van de Klebolds in mijn achterhoofd weet ik dat het iedereen kan overkomen.”

Solomon constateert dat ouders altijd de schuld aan zichzelf geven, als hun kinderen in de problemen komen. , , We denken dat we in staat moeten zijn te voorkomen dat het ongelukkige kinderen worden, die anderen ongeluk bezorgen. Het is niet zo dat we dat kunnen, maar we hebben wel het gevoel dat het zo zou moeten zijn.”

Ik moest denken aan ouders die euforisch uitroepen dat hun opvoeding geslaagd is als hun kinderen geslaagd zijn. Die graag met de eer strijken, als hun kinderen het goed doen. Alsof het hun verdienste is, alsof zij het allemaal veel beter doen, alsof zij niet ook een (veel) groter portie geluk hebben dan de buren, die een autistisch kind hebben, of een zoon met verkeerde vrienden, of een dochter die geen zin heeft in een vervolgopleiding.

Average Rating: 4.8 out of 5 based on 296 user reviews.

2 Reacties op “”

  1. wendy Says:

    Ik had het ook gelezen WM. Heel erg indrukwekkend. Vooral het stukje over de moeder die een kind afstond dat alleen maar huilde en verder nergens op reageerde trof me zeer. Lijkt me zo verschrikkelijk moeilijk…

  2. janet Says:

    ja, en dat iemand anders dan gaat doen wat jij niet kunt: voor je kind zorgen. Poeh…

Laat een reactie achter