Word geen toeschouwer, zei een overlevende tijdens de Auschwitz-herdenking.
Word geen toeschouwer of omstander, maar een held die ingrijpt als het de spuigaten uitloopt.

Vroeger las ik veel boeken over de oorlog. Het was een behoorlijke teleurstelling om te horen dat niemand in mijn familie in het verzet had gezeten.
Ik dacht dat bijna iedereen een verzetsheld was geweest.

Begin jaren zestig moesten proefpersonen mensen die een fout antwoord gaven een stroomstoot geven, om te kijken wat het effect was van straffen op leren. De stroomstoten – ze waren niet echt – werden steeds erger, en ondanks dat de slachtoffers zogenaamd schreeuwden van de pijn en op de muur bonkten, ging 65 procent van de deelnemers aan het experiment door tot de maximumstraf, een elektrische stoot van 450 Volt.
We weten ook dat de meeste mensen niet snel in actie komen als er iets gebeurt op straat, of elders.

Recht uit zijn zo zwaar getroffen hart kwamen de woorden – word geen toeschouwer.

Ik zag mezelf zitten, een omstander, een toeschouwer – iemand die geen enkele reden heeft om te veronderstellen dat ze zou horen bij de minderheid van de deelnemers aan het experiment, de minderheid van 35 procent, die durfde te stoppen met het geven van stroomstoten, wat toch echt een opdracht was.

Average Rating: 4.5 out of 5 based on 221 user reviews.

1 Reactie op “”

  1. wendy Says:

    WM ik vrees dat ik ook bij de meerderheid zal zitten die zich weliswaar ongemakkelijk voelt maar toch doorgaat “omdat het experiment dat vereist” (dit kregen de proefpersonen te horen). Dat ik zou denken dat er vast wel iemand heel goed zou hebben nagedacht over dit experiment. Dat het eigenlijk mijn verantwoordelijkheid niet is maar die van iemand anders. En dat ik gewoon doe wat mij wordt opgedragen.

    Dat ik eigenlijk heel laf ben…

Laat een reactie achter