Onlangs stond er in dagblad Trouw een opinie van een hoogleraar over het gegeven dat er te weinig vrouwen carriere maken en fulltime werken. Logisch, vond deze mevrouw, want het is nu eenmaal heel moeilijk om de zorg voor kinderen te combineren met een topbaan. Velen kiezen er daarom voor om qua werk een stap terug te doen: ze willen geen promotie maken en werken drie of vier dagen in de week.

Deze mevrouw stelde voor om het probleem eens wat vaker anders op te lossen. Meer vrouwen zouden moeten kiezen voor een carriere en niet voor kinderen.

Ik zie ze al zitten met een bloemetje in de wei, blaadjes van de steel trekkend: kinderen, carriere, kinderen, carriere, kinderen, carriere.

Heel vaak gaat het in het leven niet om keuzes, dit wel, dat niet. Sommige dingen overkomen je, zoals bij veel vrouwen de onverklaarbare en onberedeneerbare maar onweerstaanbare wens om kinderen te krijgen. En dat een carriere dan minder belangrijk wordt, of praktisch lastig en zwaar, dat is vaak ook geen keuze maar iets dat gebeurt of je overkomt. Zoals het ook kan gebeuren dat de behoefte om carriere te maken zo sterk is dat moeders ondanks alles daar toch werk van maken.

Kiezen, dat doe je in de supermarkt, als je bedenkt wat je gaat eten. En verder valt er vaak helemaal niet zo veel te kiezen.

Average Rating: 4.9 out of 5 based on 219 user reviews.

4 Reacties op “”

 1. R Says:

  En wat zou mevrouw de hoogleraar dan wel niet vinden van vrouwen die “kiezen” voor een kinder- én carrièreloos bestaan ?

 2. Wendy Says:

  Of van vrouwen die “kiezen” voor kinderen en ze vervolgens niet kunnen krijgen?

 3. Heep Says:

  Of dat het heel normaal wordt dat er voor haar carriere wordt gekozen en niet voor de zijne..

 4. may Says:

  Wie maakt na onze generatie nog carrière als er geen mensen na ons geboren worden. Wie zal zich om ons bekommeren als wij oud zijn en er geen nageslacht meer is. Onze Maatschappij moet juist de ouders belonen die kinderen willen hebben en ze een warm, liefdevol en veilig nest kunnen geven en ze de normen en waarden kunnen doorgeven die onze voorouders óns hebben doorgegeven. Maar die vrouwen die daarvoor kiezen zouden een eigen inkomen van de Staat moeten krijgen, zolang ze nog echt nodig is in het gezin Gezinnen zouden zoveel extra’s moeten krijgen dat het aantrekkelijk wordt om kinderen te hebben. Als het jongste kind naar de middelbare school gaat en aardig zelfstandig is kan de moeder parttime gaan werken, Ze heeft in de jaren thuis misschien ’s avonds kunnen studeren of zich in een bepaalde richting kunnen ontwikkelen.

Laat een reactie achter