Vierentwintig waren het er, een jaar geleden.

Vierentwintig ogen die blind werden, in een nacht.

In Nederland.

Dat lijken mij er 24 te veel. En dan hebben we het nog niet over alle andere ongelukken die gebeuren als mensen vuurwerk afsteken.

In de helft van de gevallen raken zij zelf niet gewond, maar raken anderen gewond door hun vuurwerk.

Ook dat nog.

De nationale oogartsenclub pleit voor een verbod op consumentenvuurwerk. Laat het vuurwerk centraal afsteken door professionals, zeggen zij, dat gebeurt in andere landen ook en daar zijn beduidend minder ernstige ongevallen. Het is ongelooflijk en onacceptabel, zei een oogarts, dat we in dit land zoveel regels en voorschriften hebben om de veiligheid overal te verbeteren, en dat we zomaar toestaan dat elk jaar heel veel jonge mensen hun toekomstdromen in vlammen zien opgaan.

Geen speld tussen te krijgen, lijkt me. Maar het is natuurlijk vechten tegen de bierkaai, tegen een machtige vuurwerklobby en tegen heel veel mannen die zo graag een vuurpijl de lucht inschieten en tegen hun zonen die zo graag duizendknappers laten knallen en tegen hun kleinzonen die met rotjes gooien.

Was ik maar een psycholoog, dan wist ik wat het in ze boven haalde. Nu kom ik niet verder dan het vage iets met vuur en knallen, met jagen en aanvallen, met stoer zijn en mannelijk.

Ik vind vuurwerk afsteken helemaal niet stoer en mannelijk, ik vind het gevaarlijk en stom en geldverspilling en stinken en herrie maken.

Bij stoer en mannelijk denk ik aan heel andere dingen.

Average Rating: 4.6 out of 5 based on 289 user reviews.

Laat een reactie achter