Dat de Nederlandse vrouwen wereldkampioen deeltijdwerken zijn wordt beschouwd als een maatschappelijk probleem. Te weinig vrouwen zijn economisch onafhankelijk waardoor ze in de bijstand terechtkomen bij een scheiding. Bovendien zijn er door de vergrijzing meer mensen nodig die meer uren werken.

Om vrouwen te stimuleren om aan het werk te gaan of meer uren te werken per week, neemt de overheid allerlei maatregelen. Zo is er een speciale Taskforce Deeltijdplus die het idee moet wegnemen dat het een ramp is om het werk buitenshuis en in huis te combineren. De belangrijkste maatregel was: meer en goedkopere kinderopvang.

Nu is er meer kinderopvang en de opvang is veel goedkoper en nu is de overheid zich een hoedje geschrokken want het wordt allemaal veel te duur. Wat doen we? We maken de kinderopvang weer duurder. Een gezin met een minimuminkomen gaat 21 euro per maand meer betalen en een gezin met een hoog inkomen 54 euro per maand.

Nou, en daar was ik dus in eerste instantie verontwaardigd over, toen ik dat las. Maar daarna kwam er een tweede instantie, met het besef dat de kinderopvang wel heel erg goedkoop was geworden, zeker ook voor mensen met een laag inkomen, en dat 21 tot 54 euro per maand meer natuurlijk helemaal niet leuk is, en misschien ook niet rechtvaardig, dat weet ik niet, maar het is natuurlijk altijd nog goedkoper dan thuis blijven zitten.

Per jaar scheelt het wel honderden euro’s, dat klopt. Maar vrouwen kunnen nog steeds niet zeggen dat het daarom niets oplevert dat ze gaan werken, en dat ze dus beter thuis kunnen blijven. Dan moeten ze de kosten van de kinderopvang maar van het salaris van hun man aftrekken, dan valt het meestal minder op. Of gewoon eerlijk zeggen dat ze geen zin hebben om te werken.

Average Rating: 4.8 out of 5 based on 292 user reviews.

2 Reacties op “”

  1. margreet Says:

    Eens ! En voor niks gaat de zon op, en in sommige gevallen opa of oma 😉 Dat die opeens betaald moesten worden de overheid heeft hele systeem van vergoedingen ook erg duur gemaakt.

  2. margreet Says:

    Eens ! En voor niks gaat de zon op, en in sommige gevallen opa of oma 😉 Dat die opeens betaald moesten worden door de overheid heeft hele systeem van vergoedingen ook erg duur gemaakt.

Laat een reactie achter