Er is dus een nationale halfzesregel.
(Ja, duh, alsof er geen gekkere dingen bestaan.)

De nationale halfzesregel houdt in dat alle kinderen, in elk geval de kinderen die op de basisschool zitten, tot half zes ’s avonds niet achter de televisie of computer mogen zitten. , , Maar naar buiten!”

De nationale regel staat op het twitteraccount van Steven Pont, hij is ontwikkelingspsycholoog, schrijft columns over opvoeden voor allerlei bladen en heeft ruim 14.000 volgers. Hij is dus stukken verder dan ik, zullen we maar zeggen. Hij is ook van de duidelijkheid:

STEUN DE NATIONALE HALF ZES REGEL VANDAAG NOG!!! Kinderen vanaf nu tot half zes ’s avonds GEEN televisie of computer, maar naar buiten!! RT!

Mijn kinderen zijn vandaag bij hun vader, maar anders had ik ze natuurlijk snel naar buiten gestuurd. De jongste zou met een dikke jas op het schommelbankje in de tuin een boek gaan zitten lezen en de oudste zou tegen de schuur gaan hangen met haar zieligste gezicht: wat doe je me aan?
Ik zou dan de schuifdeur opentrekken en zeggen: nee naar buiten is niet in de tuin! Naar buiten is naar buiten! Ga spelen, rennen, vliegen, opstaan!
Verder reikt mijn fantasie niet, maar dat er gekke dingen zouden gebeuren – iets met opperste verwarring – dat is wel zeker.

Mijn dochters zijn niet van het buiten spelen. Ze zijn van het lekker thuis zitten met een boek of tijdschrift of make up spullen of potloden en een pen en papier en het liefst zitten ze met de iPad of het Macbook en ze kijken ook graag tv. Ze zijn zelden vervelend en vervelen zich nooit. Ze fietsen elke dag naar school (ruim tien minuten), ze spelen buiten in de pauzes (twee keer), ze zitten op paardrijden, op volleybal en op voetbal en ze hebben twee keer in de week gym met de klas. Na een lange schooldag mogen ze van mij thuis lekker doen wat ze willen.

Ik moet er zelf trouwens ook niet aan denken dat ik tot half zes niet achter de computer of op mijn iPhone mag. Maar goed, nu overdrijf ik enorm natuurlijk, want in de nationale halfzesregel staat he-le-maal niet dat je als ouders het goede voorbeeld moet geven.

Average Rating: 4.5 out of 5 based on 282 user reviews.

2 Reacties op “”

  1. Marijke Minten Says:

    Tja, er valt wel wat voor te zeggen. Buiten uitrazen van een dag op school zitten doet goed. En wanneer ze dit gewoon zijn, zullen kinderen er ook van genieten. Onze kinderen zitten al op de middelbare school, fietsen elke dag 25 kilometer en zijn blij dat ze even op de bank kunnen hangen bij thuiskomt. Dat vonden ze trouwens op de basisschool ook fijn. Het gevaar in de televisie en computer zit in de gewoonte die het zo snel wordt. Dus ja, ik zie wel wat in die regel. Kunnen ze na het eten nog televisie kijken. Dan is activiteit en rust weer mooi in balans.

  2. Janet Says:

    tot half zes is wel heel lang hoor, voor sommige kinderen dan. en soms denk ik: volwassenen hebben zelf eerder zo’n regel nodig dan hun kinderen…

Laat een reactie achter