Er waren vaak bezuinigingen, reorganisaties, maatregelen waar wij het niet mee eens waren. Er werden ook veel acties verzonnen en boze brieven geschreven aan de directie. Maar de acties gingen meestal niet door en de brieven werden vaak niet verstuurd, want uiteindelijk waren er nooit veel collega’s die echt op de barricaden wilden. Behalve die ene keer, toen bijna iedereen zijn handtekening zette.

Dat was toen de directie het kerstpakket besloot af te schaffen.

Je kunt alles doen maar kom niet aan het kerstpakket.
Of aan zwarte piet.

Ineens zijn er allemaal brave Nederlanders in hun loopgraven gekropen, hun armen stevig geklemd om het zwarte pietje, de lieve knuffel met wie ze hun leven lang al slapen en die nu dreigt te worden afgepakt.
Door een stelletje linksdraaiende geitenwollen sokken zeurpieten nog wel.

Het is vrij gemakkelijk om de discussie over zwarte piet af te doen als gezeur, als je zelf nog nooit bent gediscrimineerd om je huidskleur.

Dat.

Het is ook vrij eng om angstig vast te houden aan een onderdeeltje van een mooie traditie, alsof het Sinterklaasfeest zonder zwarte piet zijn glans heeft verloren. Ik dacht dat het om heel andere dingen ging.

Dat.

En alsof kinderen niet voetstoots aannemen dat de zwarte pieten regenboogpieten zijn geworden of whatever. Ze geloven zelfs dat de goede man die maar niet ouder wordt ’s nachts op zijn paard over alle daken rijdt.

Sommigen gebruiken als tegenargument dat zwarte piet niet zwart is door zijn ras, maar door het roet van de schoorsteen.

Beste mensen.
Wij leven niet meer in een land waar alle huizen schoorstenen hebben en we leven al helemaal niet meer in een land waar mensen door schoorstenen kruipen en daar zwarte gezichten aan over houden.

Dus geef die knuffel nu maar hier.
En huil maar niet.
Er zijn ergere dingen, echt waar.

Average Rating: 5 out of 5 based on 280 user reviews.

1 Reactie op “”

  1. Janet Says:

    het moest er even uit. maar je mag best zeggen als je het er niet mee eens bent, hoor. ik zie geen tegenargumenten meer, maar ik wil ze graag horen.

Laat een reactie achter